RaM

RaM-Radnóti Miklós Művelődési Központ

RaM-Radnóti Miklós Művelődési Központ története

 

RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ   1133 Budapest Kárpát utca. 23. 

hrsz: 25572/1

 

Az Újlipótvárosi Közösségi Ház gondolatának felvetődésekor a XIII. kerületi önkormányzat készíttetett egy tanulmányt Újlipótváros lakosságának szokásairól és igényeiről. Ezen a környéken élők szívesen és előszeretettel járnak színházba, kulturális programokra, művészetpártoló közeg jellemzi a városrészt. Nem csoda, hogy a felmérés eredményeinek összesítését követően világossá vált: érdemes lenne elgondolkodni egy komplex kulturális központ életre hívásán. Nincs olyan közösségi tér, amely egységes helyszínt adhatna a művészet számos ágában tartott rendezvényeknek, találkozóknak vagy akár kiállításoknak. Hiánypótló tehát az Újlipótvárosi Közösségi Ház komplex beruházása.

 

Nem volt kétséges, hogy a Pannónia utca, Bessenyei utca, Kárpát utca, Zöld Ág Tagóvoda által határolt tömb ideális helyszíne lesz a komplexumnak, ezért esett a választás a Pannónia utca 88-90. alatti ingatlanra. Itt ugyanis fontos feltétel tudott teljesülni: egyfelől elegendő hely állt rendelkezésre arra, hogy az új intézmény valamennyi funkciója számára ideális feltételeket teremtsenek, s ne kelljen kompromisszumot kötni a terek megtervezésénél.

 

Ráadásul tökéletesen illeszkedett ez a megoldás az oktatási intézményekkel kapcsolatos lépéssorozatba. Korábban egymás szomszédságában két nem kellően kihasznált épületben működött általános iskola: a Tutaj utcában a Pannónia Általános Iskola, míg a Pannónia utcában a Kék Iskola fogadta nap mint nap a diákokat. Ám egyik intézmény sem volt kihasznált, az igények – azaz a gyermekek létszáma – miatt mindkét épületben jóval kevesebb tanuló oktatásáról gondoskodtak, mint amennyire lehetőség lett volna. Éppen ezért a gazdaságosság szintén arra késztette a kerületi önkormányzatot, hogy változtasson.

 

Mindkét épület alaposan rászolgált a felújításra, ezért az önkormányzat úgy határozott: a Pannónia Általános Iskola – azóta Építészeti nívódíjjal elismert – felújításával teremtenek modern környezetet az oktatás számára, a Kék Iskola elavult épületének helyén pedig megszülethet az új kulturális komplexum.

 

2008-ban meghívásos tervpályázatot hirdetett a XIII. kerület önkormányzata, az épületet a tervpályázaton győztes Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész koncepciója alapján a Magyar Építő Zrt építi meg a Pannónia utca 88-90 alatti, korábban a Kék Általános Iskolának és a mögötte elterülő játszótérnek helyet adó telken. Az épületet műszaki átadása végül 2011. március 4-én kezdődött el, a megnyitóra bő egy hónappal később, 2011. április 14-én került sor.  A 13. kerületi önkormányzat kétfordulós pályázatot hirdetett a közösségi ház nevének eldöntésére. Az első fordulóban a kerületi lakosok javasolhattak nevet a közösségi háznak, a beérkezett 803 javaslatot egy „közismert és köztiszteletben álló kerületi személyekből álló zsűri” bírálta el. 2010 decemberében hirdettek eredményt a pályázaton; a zsűri a Radnóti Miklós Művelődési Központ nevet választotta.

 

A RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központ közel 10 ezer négyzetméteren várja látogatóit. A 3,5 milliárd forintból, önkormányzati beruházásként épült intézmény tervét a Vadász és Társai Építész Iroda készítette, a virágszirmokat formázó épület helyet ad

  • a RaM Színház 630 nézőt befogadó, európai színvonalú multikulturális előadótermének, amely hidraulikus nézőtérmozgatással és a legkorszerűbb színpadtechnikával rendelkezik;
  • a 700 négyzetméteres Vakvarjú étteremnek;
  • a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több ezer kötetet és cd-t kínáló fiókkönyvtárának;
  • a XIII. kerületi Őszikék Idősek Klubjának;
  • az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező MagyaRock Hírességek Csarnokának;
  • a közel 7 ezer négyzetméteres kertnek;

az épület alatt pedig 2300 négyzetméteres, 100 férőhelyes mélygarázsnak.

 

 

RaM-Radnóti Miklós Művelődési Központ