AHGY

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény története

 

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

 

 

A főváros új helytörténeti intézménye 1985. február 13-án nyílt meg. A kutatómunka azonban ennél régebbre tekint vissza. A József Attila Művelődési Központ keretében működő Angyalföldi Helytörténeti Klub Jelenics József vezetésével elkezdte a kerület múltjának feltárását. A klubvezető bevonta a munkába a H N F XIII. kerületi bizottságának helytörténeti aktíváit. A kutatás eredményeit alkalmanként már bemutatták a művelődési központban, de szűkös lehetőségek között, a folyosókra szorulva. A gyűjtőmunka új kereteket igényelt, mert — a kerület múltjának megfelelően — elsősorban számos üzem- és munkásmozgalom történeti anyagot halmozott fel. A kerület történetét kutató és bemutató intézmény létrehozását az MSZMP XIII. kerületi bizottsága kezdeményezte, és megvalósításában több kerületi üzem részt vett (KIPTERV, AUTOVILL, LEMEZÁRUGYAR, AKKUMULÁTORGYÁR). Végül is a XIII. Kerületi Tanács a Váci út 50. szám alatti épületben egy bölcsődét építtetett át a gyűjtemény és kiállítás céljaira.

Vezetői: Dömötör Ákos
Juhász Katalin 1997-2007
Szabó Ivett 2007 – 2009
Maczó Balázs – 2009 – 2014

 

A gyűjtemény 2012-ben új helyszínre költözött az Angyalföldi József Attila Művelődési Központba. Adattárunk elsősorban önkéntes gyűjtőink által írt és számunkra átadott kéziratos dolgozatokkal, tanulmányokkal, fotókkal gyarapodik. Célcsoportunk a kerület lakosai és kutatói, de számos iskolai csoport is megfordul színterünkön, múzeumpedagógiai foglalkozásainkon, ismeretbővítés céljából. „Városrészek összefonódnak” állandó kiállításunkon kívül időszaki kiállításokat is rendezünk. Célunk, hogy a múlt bemutatásával az embereket elgondolkodtassuk.

 

­Egyrészt arról, milyen sokféleképpen éltek a XX. század első harmadában a fővárosban. A köztudatban mai napig is csillogó virágkorként él ez az időszak, ugyanakkor arról kevesebb hír szól, hogy a nagypolgári lakások árnyékában a „három millió koldus” országa is volt Magyarország. A korszak eme árnyoldalának a mai XIII. kerület területén komoly megnyilvánulásai voltak.

 

­Másrészt kiállításunkkal gondolatébresztőek is szeretnénk lenni. Érzékeltetjük a múltat a kiállítótérben, a látogató feltételezhetően ismeri a jelent a mindennapokból, s így olyan helyzetet szeretnénk indukálni, amelyben a látogató ösztönösen hasonlítja össze a múltat, s a jelent.

 

Célunk azt is érzékeltetni, hogy mennyire sikerült egységgé összeolvasztani a korábbi, ellentétektől duzzadó városrészeket a mai XIII. kerület formájában.

Évente kiadjuk Helytörténeti füzetünket. Idén már a 23. kötet készül.

 

 

2017-ben megkezdtük állományunk fotóinak digitalizálását, mellyel közelebb szeretnénk vinni őrzött emlékeinket a net-en böngésző érdeklődők számára is. Kutatóink rendszeresen keresik fel a gyűjteményt, szakdolgozat témájához, vagy akár csak kíváncsiságból is érdeklődnek a 13. kerület története, történelme után.

 

XIII. Kerület kulturális kincsei

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény