ÚKG

Újlipótvárosi Klub-Galéria

Újlipótvárosi Klub-Galéria története

 

Újlipótvárosi Klub-Galéria 1136 Budapest, Tátra u. 20/b 

 

Az Újlipótvárosi Klub-Galéria egy 1930-as évek elején épült többszintes lakóépület földszintjén helyezkedik el a Tátra-Radnóti utca saroképületében. XIII. kerületi művészek kiállítótermeként, három/négyhetenként változó kiállításokkal – 1994 decemberében kezdte meg a kerületi művészeti életet pártoló tevékenységét az Újlipótvárosi Klub-Galéria, amely a XIII. kerületben élő és/vagy alkotó művészek kiemelt színtere.

 

Az eltelt évek alatt ismert, kedvelt kiállítóterme lett nemcsak a kerületnek, hanem a fővárosnak is. A horizont az évek alatt kitágult: hazai, külföldi művészek egyaránt bemutatkoztak. A tevékenység sokszor túlnyúlt a képzőművészet határain: irodalmi, zenei rendezvények bizonyítják, hogy sok művészeti műfaj otthonra talált az intézményben. Az intézmény létjogosultsága nem megkérdőjelezhető. Van múltja, pillanatnyi jelene, napi működése egy prosperáló jövőt alapoz. A Galéria megalapítását egy közel 200 művész részvételével szervezett művészeti rétegtalálkozó előzte meg, ahol a kerületi alkotók megválasztották a XIII. kerület Művészeti Tanácsát, melynek tagjai Csavlek András, Káplár Ferenc, Kóka Ferenc, Pogány Gábor, Szathmáry József, Bégány Sándor, dr. Aradi Zsoltné és Ligai Csilla voltak. A tanács és természetesen rajtuk keresztül a több száz kerületben élő, vagy alkotó művész javaslata hívta életre az Önkormányzat azon döntését, hogy az egykori IKV iroda egy modern galériává alakulhasson. A terveket a kerület akkori főépítésze, Nieder Iván készítette és számos jeles képzőművész segített az építési és kivitelezési munkák során.

 

A Galéria fenntartója mindig is a XIII. Kerületi Önkormányzat volt, a szervezeti formák az évek során többször változtak, jelenleg az Önkormányzat a Közszolgáltató Zrt. SKult13 Divízióján keresztül működteti a színteret és szervezi a programokat. A Galéria célkitűzése, hogy a helyszín infrastrukturális kereteiben egy összművészeti, de alapvetően kerületi műhelyként jelenjen meg. A hely elsősorban olyan progresszív művészeti gyakorlatokat mutat be, amelyek a kortárs kultúra legaktuálisabb kérdéseire és főként a XIII. kerületi helyszín lassan teljesen átalakuló környezetének urbanisztikai és szociokulturális sajátosságaira reagálnak. Kisebb léptékű terei ideális helyszínt biztosítanak a műhelymunkán alapuló, kísérleti közösségi projekteknek és egyéni kiállításoknak. Mint közösségi művészeti intézmény minden olyan művészeti alkalomra nyitott (kiállítás, foglalkozás, szimpózium, egyéb típusú rendezvény), ami kapcsolódási pontot jelent elsősorban a kerületi lakosságának, de mindemellett a tágan értelmezett fővárosi közönségnek.

 

Lassan 25 év távlatából kimondhatjuk, hogy az Újlipótvárosi Galéria példaértékű intézmény, melynek működési kereteit az elmúlt évek recessziója nem hátráltatta, a galéria évről-évre megújul, sőt bővül. Az alkotók fogalmaiban szakmai presztízst jelent az Újlipótvárosi Galériában kiállítani. Ugyanakkor hiába minden kiállítás és a fantasztikus alkotók hosszú sora, ha nincsen hozzá fogadóközönség. Az elmúlt években egyre intenzívebb a közvetlen környezettel való kapcsolata a galériának: kimondható, hogy nem elegendő színvonalas tárlatokat és azokhoz kapcsolódó eseményeket szervezni, hanem elsősorban a budapesti, szűkebb értelemben pedig az Újlipótvárosnak és a XIII. kerületnek szervezünk társasági – kulturális alkalmakat. Az elkövetkező évekre célunk a hagyományok és a szellemi örökség ápolása, kerületünk jelenkori művészetének bemutatása és a jövő generációjának kulturális nevelése. A galériák mindenütt a világon – a profiljuknak megfelelően – kapcsolódnak más művészeti ágakhoz, azaz túllépve a vizuális művészeteket, utat és kapcsolatot keresnek és találnak a mozdulatművészet, a zene és az irodalom felé. Az elmúlt években mi is erre az útra léptünk, s a programok sikere, folytatásra ösztönöz minket.

 

Újlipótvárosi Klub-Galéria