Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK)

Rólunk

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK) több mint fél évszázados, nagy múlttal rendelkező, ugyanakkor a 21. század minden elvárásának megfelelő, multikulturális közművelődési intézmény. Az épület teljes körű felújítására 2005-ben került sor, és azóta mind küllemében, mind infrastruktúrájában, mind szolgáltatásai színvonalában felveszi a versenyt a hasonló rendeltetésű hazai és külföldi intézményekkel egyaránt, melyet a különböző szakmai szervezetek is több alkalommal díjazással ismertek el.Az 5500 nm-es művelődési központ, mintegy 20 közösségi helyiségében, melyeket tágas, kulturált előterek egészítenek ki, minden korosztályú és érdeklődési körű látogató számára változatos és színvonalas kulturális programokat biztosít.
Színháztermünk 370 férőhelyes, csúcs hang- és fénytechnikával felszerelt, remek akusztikájú,
mobilan berendezhető, esztétikus rendezvényhelyszín.Zenei és színházi programjainkra kedvezményes jegyárakat biztosítunk, a fenntartó Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásának köszönhetően.Ízelítő programkínálatunkból
• A Holdvilág Kamaraszínház gyermekszínházi, színházi, előadásai
• PénteK13 programsorozat – kiemelt koncertek, színház, táncház, előadások péntekenként
• Rendszeres gyermekprogramok – balettiskola, zenebölcsi, oviszínpad, néptánc, hip-hop tánc, angol színházi iskola, kungfu)
• Kerámia szakkör
• Különböző klubok és tanfolyamok minden korosztálynak
• Folyamatosan megújuló kiállítások

Az AJAMK története

A ma álló épület alapjait az 1930-as években kezdték építeni, az akkor elterjedt bauhaus stílusban, melyet az épület homlokzata a mai napig híven tükröz. Azonban a II. világháború késleltette a kulturális központ felépítését, így csak 1949-ben adták át, Rákosi Mátyás Kultúrház néven, mely elnevezés 1956-ig élt és ekkor vette fel az intézmény egyik legnagyobb költőnk, József Attila nevét. A forradalom után csökkentek a politikának alárendelt kulturális események, előtérbe kerültek a szakmai értékek, megjelentek a közhasznú, művészeti tanfolyamok, kiszélesedett az ismeretterjesztés. A művelődési központ elnevezést1969-től kapta angyalföldi kultúrkomplexum, ami azt is jelentette, hogy közel megduplázódott a ház állami támogatása. A ház nevéhez méltóan valóban központi szerepet töltött be a kerület és részben a főváros művelődésében, a lehető legváltozatosabb programokat kínálva, korszerű körülmények között. Üröm volt az örömben viszont, hogy 1972-ben már megmutatkozott, az épület megérett a felújításra. 1972-ben a színháztermet le kellett zárni, mert leszakadt a mennyezet egy része. Hosszas gyűjtögetés után 1978-ban meg is indult az épület teljes körű felújítása. Mivel a rekonstrukciót szakaszosan tervezték, így a munkálatok egészen 1986-ig eltartottak. A közművelés is zavartalanul folyt tovább, 1994-ben először rendezték meg az azóta is folyamatosan működő József Attila Művészeti Napokat. Itt működött Koltai Ottó bácsi tánciskolája, mely ma is ismerősen csenghet a művelődési házba látogatónak. A máig képzőművészetet oktató Moholy Nagy Stúdió, számtalan mozgásművészeti tanfolyam, ismeretterjesztő előadássorozat vert tanyát ebben az időszakban is a házban. A legkülönbözőbb művészeti és mozgás programok, színházi és zenei előadások, gyermek és családi események miatti nagy kihasználtság hozzájárult ahhoz, hogy 2005-re az épület újbóli rekonstrukciója sor került, és 2006 őszén ismét birtokba vehette a lakosság az immár minden igényt kielégítő kulturális létesítményt.Bababarát hely
Nálunk könnyen tisztába tehetik a Piciket mobil pelenkázóval felszerelt mosdóinkban.Épületünk akadálymentesített!

Kapcsolat

Központi elérhetőségek:
1131 Budapest, József Attila tér 4.
Telefon: +36 1 320 3842, +36 1 320 3843
Fax: +36 1 349 8151
E-mail: kult13@kult13.hu
Nyitvatartás:
hétfőtől-péntekig: 08.00-20.00
hétvégén: rendezvények függvényében
Munkatársaink:
Kulturális munkatárs, AJAMK-koordinátor:
Dőry Éva
Tel.: +36 1 320 3842, +36 1 320 3843
Mobil: +36 30 443 7285
E-mail: doryeva@kult13.hu
Értékesítő, projektvezető:
Csepregi Piroska
Tel.: +36 1 320 3842, +36 1 320 3843
Mobil: +36 30 451 9423
E-mail: csepregipiroska@kult13.hu
Kulturális munkatárs, civil és nemzetközi referens:
Szalkai Lajos
Tel.: +36 1 320 3842, +36 1 320 3843
Mobil: +36 30 453 4264
E-mail: szalkailajos@kult13.huKulturális munkatárs:
Martonné Kósa Viktória
Tel: +36 1 320 3842
Mobil: +36 30 691 6384
E-mail: kosaviktoria@kult13.hu

Házirend

Kedves Vendégünk!• Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ hétköznap reggel 8 és este 10 között tart nyitva, hétvégén és ünnepnap rendezvényekhez igazítottan, általában reggel 8 és este 6 között. A nyitvatartási időt egyes rendezvények módosíthatják.
• Minden vendégünket művelődési és szórakozási joga alapján – a zártkörű rendezvények kivételével – a nyitvatartási időben szeretettel várjuk. A belépődíjas rendezvényeken az vehet részt, aki jegyet vált, a klubok és tanfolyamok résztvevői tagsági vagy tandíjat fizetnek.
• Vendégeink zavartalan művelődését, szórakozását, tanulását és önképzését a közösségi és a társadalmi élet szabályainak megfelelően maguk is segíthetik.
• Az intézmény közösségi célokat szolgál: a berendezések és a felszerelések védelmét, felelős használatát, a tisztaság és a rend megóvását minden vendégünktől elvárjuk.
• Az épületbe és a kertbe, kutyát behozni tilos.
• Vendégeink személyes tárgyainak megóvására időszakosan ruhatár és öltözőszekrények állnak rendelkezésre. A behozott tárgyakért nem vállalunk felelősséget.
• Az intézmény helyiségei program szerint használhatók. A berendezés a vendégek védelme alatt áll, megóvásáért a használók anyagilag felelősek. A berendezési és felszerelési tárgyakban okozott kárt a károkozónak meg kell térítenie.
• A technikai felszereléseket (elektromos kapcsolótáblák, világítóberendezések, hangosítás stb.) csak az intézmény munkatársai kezelhetik.
• Az intézmény helyiségeire vonatkozó biztonságtechnikai és tűzvédelmi előírások minden vendégünkre kötelezőek. Az ezek be nem tartásából eredő károkért vendégeink teljes felelősséggel tartoznak.
• Az épületben és az udvaron, a bejárat 5 méteres körzetében dohányozni tilos, csak az arra kijelölt helyen lehetséges.
• Ittas és kábítószer hatása alatt álló személy az intézményben nem tartózkodhat.
• Tizennyolc éven aluliaknak szeszesital nem árusítható még rendezvényen sem.
• Az intézményben szerencsejátékot játszani nem szabad, pénzben kártyázni tilos.
• A tanfolyamok, szakkörök, klubok, művészeti csoportok, közösségek tagjai csak a vezető felügyeletével vehetnek részt a foglalkozásokon. A foglalkozás-vezetők kötelesek segíteni az élet, baleset- és vagyonvédelmi előírások betartását, a takarékos működést. A résztvevőkért felelősséget vállaló felnőtt személy csak akkor távozhat az intézményből, ha a csoport tagjai már elhagyták a foglalkozás helyszínét.
• Az intézmény dolgozóinak intézkedései a vendégekre kötelező érvényűek.
• Tizennégy éven aluliak az intézményben csak felnőtt felügyeletével tartózkodhatnak, s akkor is legkésőbb éjfélig.Aki a házirendet megsérti, figyelmeztetés után meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható az intézményből, s ellene akár hatósági eljárás is indítható. A házirend betartása közös érdekünk.Budapest, 2016. február
Bubics Ádám
divízióvezető