Kedves Látogatóink!

Magyarország Kormányának döntése értelmében, a kialakult vírushelyzetre való tekintettel rendezvényeink a rendezvénytilalom értelmében, minden kulturális színterünkön a mai naptól visszavonásig ELMARADNAK, színtereink pedig 2020.11.11., szerdától ZÁRVA TARTANAK!

Kérjük figyeljék honlapjainkat és Facebook oldalainkat, a további információkról folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.

Bővebb információért érdeklődni elsődlegesen színtereink központi telefonszámán ,vagy a kult13@kult13.hu e-mail címen lehet.

Megértésüket köszönjük!

Magyar Kultúra Napja - Magyar Népmese sorozat meséi

 

A Magyar népmesék 1980-tól 2012-ig futott, 100 részes magyar televíziós rajzfilmsorozat,
amelynek ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejében fogant meg.
A tervező, rendező, szakértő Jankovics Marcell volt.
A Magyar népmesék (1977-től) felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szövi át.

 

A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere, mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. Mikulás Ferenc elmondása szerint a sorozat létrejöttéhez hozzájárult az idő szelleme, mert akkoriban felkapottá váltak a néprajzi témák. Valamint az is tényező volt, hogy a fiatal filmstúdiónak nemigen volt anyagi kerete forgatókönyvekre a kezdetekben. Fontos volt még az alkotók által kedvelt paraszti kultúra kincseinek megmentése is.
Jankovics Marcell volt az egyik oktató, akinek a kecskemétiek többek közt azt is köszönhették, hogy ők lettek a hazai rajzfilmipar hagyományőrzői, akik beemelték a népi kultúrát az animációba.
27. mesétől, a sorozat mesemondója a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, Szabó Gyula volt.

 

2020 október 15-én a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot Hungarikummá nyilvánították.

Szeretettel küldök minden mesekedvelőnek kedvenc népmeséimből párat, a mesék a linkre kattintva lesznek elérhetőek!

 

Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
A király ajándékot vesz lányainak, de a legkisebb kérését nem tudja teljesíteni, mert szóló szőlőt, mosolygó almát s csengő barackot nem talál sehol. Hazafele bajba kerül, egy nagy fehér disznó segít rajta, cserébe neki ígéri legkisebb lányát. Na, el is jön a disznó a királylányért, el is viszi taligáján a disznóólba. De aztán láss csudát…
Rendezte: Horváth Mária
Mesemondó: Szabó Gyula
Zene: Kaláka Együttes

 

Az aranyszőrű bárány
Hogyan lehet megnevettetni a fekete város szomorú királylányát. Legelőször is kell hozzá egy szegény pásztorfiú és egy aranyszőrű bárány. Majd egy lány, egy sütőlapát, egy pap, egy pálca és egy öregasszony, akik furulyaszóra egymáshoz érve táncolnak. A film végén vidám lesz a királylány, a pásztorfiú, de még a fekete város is.
Rendezte: Horváth Mária, Nagy Lajos
Mesemondó: Szabó Gyula
Zene: Kaláka Együttes

 

A királykisasszony cipője
A mese egy kevély királykisasszonyról szól, aki minden kérőjét kikosarazta. Felhizlalt bolhák bőréből készített cipőt, és kihirdette, annak adja kezét, aki kitalálja, miből készült az ő cipője.
Egy koldusnak öltözött herceg egy kis furfanggal megtudta a titkot, és a lány kénytelen-kelletlen hozzáment. Utána alaposan megleckéztette azzal, hogy szegény asszonyként megdolgoztatta és megaláztatta, így az örökre kigyógyult a kevélységből.
Rendezte: Jankovics Marcell, Horváth Mária
Mesemondó: Szabó Gyula
Zene: Kaláka Együttes

 

Zöld Péter
A félárva kisfiú segít egy halon, egy madáron és egy rózsabokron. Viszonzásul segítenek neki elnyerni a hercegnő kezét.
Rendezte: Jankovics Marcell, Lisziák Elek
Mesemondó: Tolnay Klári
Zene: Kaláka Együttes

 

Kecskekatonaság
Egy katonaviselt fiú a kecskéit trenírozza, nagy sikerrel.
Rendezte: Horváth Mária, Pál Nagy Balázs
Mesemondó: Szabó Gyula
Zene: Kaláka Együttes

 

Ábelsz-kóbelesz
A király nagy bajában az ördögnek ígéri meg nem született leányát.
Az ördög el is viszi a szegény királylányt 15 éves korában a pokolba, de onnan a lány Jancsi segítségével megszökik, majd megesküsznek.
Rendezte: Jankovics Marcell, Hegyi Füstös László
Mesemondó: Szabó Gyula
Zene: Kaláka Együttes