Események betöltése

Saly Németh Mária kiállítás megnyitó

március 11. (szerda)

 

Megnyitó: 2020. március 11., szerda 15.00

 

“Saly Németh Mária egy sokoldalú művész, aki az alkalmazott grafikától kezdve, az animáción és illusztrációk tervezésén keresztül a restaurálásig számos képzőművészeti és kreatív területen tevékenykedik, s mindemellett személyes, benső indíttatása révén jutott el a festészethez.

Édesapja, Saly Németh László festőművész mellett Mária már kisgyermek korától magába szívta a festészetet, elleshette annak minden csínját-bínját. Festeni már felnőttként kezdett és egymástól némileg függetlenül jutott el két igen különböző, mondhatni szöges ellentétben álló kifejezésmódhoz, egyfelől az ikonfestészet szigorú szabályok szerint működő gyakorlatához, másfelől a szabad alkotást lehetővé tevő festészethez.
Az alkotás szabadságának okán festményei is igen sokrétűek, nem törekedik egységes stílusra, amely ha valahonnan mégis, akkor nála leginkább a technikából eredeztethető, így sosem válik sablonossá, elcsépelté.  Képei hol szinte fotórealista részletekkel, hol a színek gazdagságával, hol szimbolizmusokkal, hol kifejezőerejükkel hatnak. Műveinek képi világa és tartalmi gazdagsága a természetelvűtől a transzcendentálisig terjed. A transzcendentálissal való kapcsolatteremtés és a spiritualitás az, amely mégis közös nevezőre hozza Saly Németh Mária festményeit és ikonjait.
Krasznai Réka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze”

A belépés díjtalan!

Információ: Kósa Gergely +36 70 492 0985, kosagergely@kult13.hu

Részletek

Esemény kategóriák:
, , , ,

Helyszín

Városház Galéria
Béke tér 1.
Budapest, Budapest 1139 Magyarország
+ Google Térkép