80 éves a XIII. kerület!

 

A XIII. kerület 2018-ban ünnepli 80. születésnapját, ebből az alkalomból az év folyamán számos kulturális és sport programmal várja az érdeklődőket.

Az év legkiemeltebb napjai május utolsó hétvégéjén lesznek, amikor egy 3 napos fesztivált rendez a XIII. kerület a 80. évforduló alkalmából.
Az ünnepi hétvégén gyerekprogramokkal, változatos sport programokkal, nagykoncertekkel várunk kicsiket-nagyokat.
Azonban nem csak a születésnapi hétvégén készülünk ünnepi programokkal, hanem egész évben versenyekkel, vetélkedőkkel, pályázatokkal, játékokkal és rengeteg meglepetéssel készülünk.

Pályázati felhívások

 

Fotó pályázati felhívás, rajzpályázati felhívás

 

 

Programok

 

február 3. – december 12.

HungarIkonok a XIII. Kerületben

Kárpáti Tamás több évtizedes kulturális és sportújságírói ténykedése során riportok, barátságok, könyvek „melléktermékeként” egyedülálló gyűjteményre tett szert, mely különböző művészek olyan személyes tárgyait tartalmazza, mint például Barcsay ecsetje, Faludy botja, Tandori sapkája, Örkény zsebórája, Karinthy írógépe, Makk Károly rendezői széke, Aba-Novák pipája, Mándy Iván fakése és mások különböző relikviái. A muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok, ám Kárpáti Tamás merész ötlettől vezérelve életet lehelt a holt tárgyakba. Kortárs képzőművészeket kért fel, hogy gondolják tovább a relikviákat, s megidézve egykori tulajdonosukat készítsenek belőlük képzőművészeti alkotásokat. Így jöttek létre a „szubjektek”, izgalmas, duplán egyedi műtárgyak, melyek egyszerre állítanak emléket a tárgy egykori tulajdonosának, és a kortárs képzőművészetnek.

A Hungarikonok a XIII. kerületben kiállításon a XIII. Kerület díszpolgárai előtt tisztelegnek korunk művészei. E rendhagyó, a kerület 80. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton négy kiemelkedő díszpolgárunkhoz köthető tárgy tekinthető majd meg a RaM aulájában ez alkalommal átadásra kerülő vitrinben: Papp László (Verebics Ágnes), Portisch Lajos (Széri-Varga Géza), Szabó István (Haraszty István) és Szepesi György (Regős István) szubjektjeit láthatják az érdeklődők.

A belépés díjtalan!
Információ: Roboz Beáta +36 30 452 7011, robozbeata@kult13.hu

 

 

május 25., péntek 14.00 – 18.00

Gyermek programok a kerület 80. születésnapja alkalmából

Délutáni családi kikapcsolódással készülünk a Béke tér hátsó, játszótér melletti részén.
Ezen a délutánon felsorakoznak legkisebb látogatóink kedvencei, mint például: arcfestés, kézműves foglalkozás, légvárak, Viadal, társasjátékok, sport programok és még sok-sok más izgalmas program.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

 

május 25., péntek 19.00

Anna and the Barbies koncert

Péntek estére az Anna and the Barbies koncertje hozza el az igazi fesztiválhangulatot.
Miután meghallgattuk a fergeteges koncertet a Rippel Brothers Akadémia jóvoltából egy tűztánc show részesei lehetünk.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

 

május 26., szombat 10.00 – 16.00

XIII. Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja

A szombati napon a XIII. Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja új helyszínen, a Béke téren sorakoztatja fel nekünk a kerületi nemzetiségi önkormányzatok sokszínű programjait a sátrakban és a színpadon egyaránt. A legkisebbeket sem felejtettük el ezen a napon sem, hiszen gyermekprogramokkal is készülünk.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

május 26., szombat 19.00

Caramel koncert

A második nap estéjén egy különleges élő koncertet hallhatunk Molnár Ferenc Carameltől, a Megasztár győztestől, aki azóta felfelé ívelő zenei karriert futott be, számos elismeréssel, díjjal és a hazai zenei kultúra nagyjává válva.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

május 27., vasárnap 10.00 – 18.00

Gyermeknap

Vasárnap egészen délelőttől délutánig a gyerekeké lesz a Béke tér.
A színpadon a Veronaki Zenekar és Kovácsovics Fruzsina koncertjét lehet majd meghallgatni, gólyalábas előadás mellett légvár forgataggal, Családi Játék Hétvégével,
állatsimogatóval, kézműves foglalkozással, buborékos foglalkozással, lufihajtogatóval, arcfestéssel és még sok más izgalmas gyermekprogrammal készülünk Gyermeknap alkalmából.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

 

május 27., vasárnap  19.00

„Óh azok a csodálatos ’60-as évek!” koncert

A születésnapi hétvége megkoronázásaképpen, az 1968-as Táncdalfesztiválra emlékezünk Gálvölgyi Jánossal, Koós Jánossal, Poór Péterrel,
Soltész Rezsővel, Dékány Saroltával, Ambrus Ritával és a Stúdió 11 Bigband-del egy fergeteges koncert keretében.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu
Helyszín: XIII. kerületi Béke tér

 

május 17., csütörtök 18.00

MailArt Kiállítás

Kerületünk fennállásának 80. évfordulója alkalmából az Újlipótvárosi Klub-Galéria csoportos mail art kiállítást rendez. A postai művészet, mail art, kapcsolatművészet a 60-as években tömegessé váló, a postai hálózatot és szolgáltatásokat felhasználó, valamint a postai kellékekből (levél, boríték, képeslap, bélyeg, gumipecsét) inspirálódó művészeti tevékenység.

Az ’Angyal’ projekt célja az, hogy a kerületben élő, vagy a kerülethez kapcsolódó művészek (nemcsak képzőművészek, hanem írók, színészek, rendezők, előadók, más közszereplők) a XIII. kerület címerének befoglaló formájából kiindulva, készítsék el saját, egyedi művészi képeslapjukat, majd postázzák vissza a levélfeladó címére. Egy párbeszéd kialakítására törekszünk, amelynek eszköze a kitöltetlen „angyallap”, amelyet postáztunk a meghívottak részére. A visszaérkezett munkákból rendezzük meg a kiállítást. A csoportos tárlat Újlipótváros szívében egy unikális és megismételhetetlen kiállításként nyom bélyeget a XIII. kerület évfordulójának jubileumi emlékére.

A részvétel díjtalan!
Információ: kult13@kult13.hu

Helyszín: Újlipótvárosi Klub Galéria